Incepand cu anul 2015, se modifica modalitatea de impozitare a cladirilor detinute de persoane fizice, in functie de destinatia cladirii, si nu de proprietar ca pana acum. Astfel, cota de impozitare care se aplica asupra valorii impozabile a cladirii va fi:
– intre 0,25% – 1,50%, inclusiv, daca valoarea impozabila reiese dintr-un raport de evaluare intocmit de un evaluator autorizat sau
– 2% asupra valorii impozabile determinata pe baza suprafetei, similar cladirilor rezidentiale, daca valoarea impozabila nu rezulta dintr-un raport de evaluare.
Societatile care au in proprietate cladiri pe care nu le-au evaluat in ultimii 3 ani, trebuie sa stie ca vor plati taxe marite la bugetul local daca nu isi evalueaza cladirile. Cota de impozitare normala este cuprinsa intre 0.25% si 1.5% in functie de ce stabileste Consiliul local (Consiliul General in Bucuresti), aceasta cota urmand sa creasca la 10% – 20% daca nu s-a facut reevaluare in ultimii 3 ani si la 30% – 40% pentru cladirile care nu au fost reevaluate in ultimii 5 ani.
De asemenea, daca veti face evaluare si la constructiile speciale impozitate cu 1.5% incepand cu anul 2014, va asigurati ca platiti un impozit minim.
Apelati din timp la un evaluator membru ANEVAR pentru a va asigura ca platiti impozitul minim.